Oliver Jeffers & Sam Winston: »Vi ville ære historierne«

Oliver Jeffers & Sam Winston

SPØRGSMÅL|SVAR. Billedbogen BARN AF BØGER er en helt enestående læseoplevelse, der blander illustrationer og ord på en måde, som udfordrer den gængse opfattelse af begge dele. Her svarer bogens skabere, Oliver Jeffers og Sam Winston på spørgsmål om bogen.

Hvordan begyndte samarbejdet?

OLIVER: »Sam og jeg er begge dedikerede bogsnedkere, men vi har haft meget forskellige karrierer og tilgange til det at lave bøger. Sam skaber fantasifuldt og særligt fremstillede kunstbøger i begrænsede oplag, hvor jeg altid har været tiltrukket af at arbejde med billedbogsformatet. Næsten med det samme vidste vi, at vi gerne ville samarbejde om et projekt. Jeg var blæst bagover af detaljegraden og integriteten i hans typografiske landskaber, og jeg var overbevist om, at billedbogslæserne også ville være det.«

SAM: »I begyndelsen, da vi stadig udforskede hinandens arbejde, var et af de projekter, vi begge cirklede omkring, en bog jeg havde lavet med titlen ORPHAN, som havde en karakter vi begge havde et tilhørsforhold til. Karakteren lod til at tale til os begge, så vi snakkede videre om, hvem denne karakter kunne være eller blive, og vi besluttede at give hende et navn – Barn af bøger. Fra start tror jeg, vi begge gerne ville hylde de fantastiske bøger, vi elskede i vores barndom, og det blev til, at vi brugte et helt bibliotek af disse bøger til at illustrere vores BARN AF BØGER

Se og hør Oliver Jeffers og Sam Winston fortælle om bogen her:

(tryk på ‘CC’ for danske undertekster)

BARN AF BØGER er en sand fejring af litteratur og historiefortælling. Hvorfor er det budskab så vigtigt at få frem?

OLIVER: »BARN AF BØGER er virkelig en fejring. To bogsnedkeres mulighed for at hylde litteraturhistorien som sådan, og det potentiale den åbner i os alle. Vores arbejde er formet af og bygget på de bøger, vi oplevede som børn. Vi ville ære de historier, der påvirkede og havde deres indflydelse på os.«

SAM: »Både Oliver og jeg ville gerne have, at denne bog fejrede nogle af fortidens største fantasier, men også (forhåbentlig) inspirere fremtidige generationer. Vi ønskede, at bogen blev en invitation til, at mennesker kan finde deres egne stemmer og deres egne historier.«

Hvilke reaktioner håber I på, at bogen vil udløse, ikke bare hos børn, men også hos voksne?

OLIVER: »Vi har forestillet os, at karaktererne i historien spiller to meget forskellige roller. Den første er barnet af bøger, der kender litteraturen og fantasiens hemmeligheder. Det andet barn har brug for at få vist vejen. Det andet barn repræsenterer måske den tilbageholdende læser, der endnu ikke er blevet bidt af litteraturbillen. Jeg kan godt lide at forestille mig, at de voksne, der læser denne bog for børn, måske tager rollen på sig som barn af bøger og leder de unge læsere ind i en verden af tekst.«