Papegøjerne spang gok

BØGER. Peter Adolphsen og Rasmus Bregnhøi har skabt en ganske særlig billedbog. Et slag for det frie, vidunderlige vrøvl.

 

Billedbog af Peter Adolphsen og Rasmus Bregnhøi

De bedste til at fortælle, hvad PAPEGØJERNE SPANG GOK handler om, vil nok være børn. Læsning forbudt for kedelige voksne.

Nonsens, volapyk og vrøvleri uden mening. Det er én måde at beskrive teksten i PAPEGØJERNE SPANG GOK!  En anden kunne være at gå ind i bogen på opdagelsens præmis og udforske sprogets lyd og rytme og de billeder, der opstår ud af det pureste vås.

For voksne kan den slags læsning være noget af en udfordring. Men for et barn er det bare hverdag. For hvad betyder bændelorm, bruttonationalprodukt og en svingom egentlig? Det samme som huflipit, pyratryds og fomp?

papegøjerne

»PAPEGØJERNE SPANG GOK! er en bog, som indskriver sig i den glorværdige tradition for nonsens, fra Lewis Carrolls Jabberwock over dadaisme til meget andet. Nonsensrim er noget af det første litteratur, vi udsætter vores spædbørn for, og de forstår det umiddelbart: Vrøvl er sjovt og sjovt i sig selv, blot fordi det er forvrøvlet,« siger forfatter Peter Adolphsen.

Derfor skal bogen læses højt for klangene og rytmens skyld, mener forfatteren, og ikke for jagten på mening. Det gjorde dog også, at bogens illustrator Rasmus Bregnhøi, vinder af Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse 2016, havde sit hyr med at tegne billeder til teksten, fortæller Adolphsen:

»Rasmus Bregnhøi har leveret en decideret kraftpræstation, men han måtte også først sande, at han ikke kunne lave tegninger til bogen, før han holdt op med at prøve at ville illustrere – han var nødt til at droppe at oversætte vrøvleordene til konkrete handlinger og genstande. Og så bare tegne. «


Papegøjerne spang gok 
// Forfatter: Peter Adolphsen // Illustrator: Rasmus Bregnhøi // Målgruppe: 1.-4. klasse // Sider: 32 sider // Udgivet: 19. august 2016