Græd blot hjerte

Græd blot hjerte

BØGER. I GRÆD BLOT HJERTE … kommer Døden efter fire søskendes farmor. En uundgåelig del af livet, mange børn må opleve. Bogen er netop udgivet i USA til stor ros.

Intet er sværere end at miste en, du holder mest af. Selv voksne har svært ved at håndtere den sorg, så hvordan kan børn? Glenn Ringtveds GRÆD BLOT HJERTE … fortæller historien om, hvorfor døden også er en del af livet. Den er netop udgivet i USA, hvor den respekterede skribent Maria Popova fra bloggen Brainpickings beskriver den som »kronjuvelen af børnebøger om at miste«. Hendes artikel blev delt 34.000 gange på Facebook.

I bogen sidder fire børn om køkkenbordet en sen aften. På det lille hus’ førstesal ligger deres farmor på sit dødsleje. Og Døden selv, han sidder med børnene og får en kop kaffe. Den mindste pige udbryder:

… rich and affecting …

New York Times

Glenn Ringtved skrev historien, der første gang udkom i 2001 (udsolgt fra lager), som en reaktion på sin egen mors død:

»Et par måneder før hendes alt for tidlige død var jeg med hende på sygehuset, hvor vi fik den nedslående besked, at de intet kunne gøre for hende. Da vi kom hjem, sagde hun: ”Græd blot hjerte, men brist ej”. Hvorfra det stammer, ved jeg ikke, men jeg syntes, det var smukt. Og da jeg lå i min seng om aftenen, kom historien til mig.«

I GRÆD BLOT HJERTE … besvarer Døden pigens spørgsmål med historien om brødrene Sorg og Gråd og søstrene Glæde og Latter, der forelsker sig i hinanden, og derefter altid følges ad. Abstrakte begreber, der får krop og bliver lettere at forstå.

Det var Ringtved selv, der fik bogen udgivet i USA. På en ferie faldt han i snak med en fremmed i Central Park. Manden viste sig at være en forfatterkollega, der, efter at have set bogen, tilbød at hjælpe med at få den udgivet på engelsk.

uddrag32 Læs uddrag

Græd blot hjerte // Forfatter: Glenn Ringtved // Illustrator: Charlotte Pardi  // Målgruppe: 0.-3. klasse // Sider: 32 // Udgivet: 18. april 2016