Dansklærere anmelder DYR MED PELSOG UDEN

DANSKLÆRERNE HAR ORDET. På Gyldendal Børn & Unges Facebook-side søgte vi for en måned siden anmeldere til Hanne Kvist nye børneroman DYR MED PELS – OG UDEN. Blandt de mange henvendelser valgte vi fire dansklærere ud.

Hanne Kvist er en erfaren forfatter, som i 2014 var nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris for sin seneste udgivelse TO AF ALTING. Derfor var forventningerne til hendes nye roman også høje, og de første anmeldelser i dagbladene tyder da også på, at hun til fulde har levet op til forventningerne. Men hvad siger dansklærerne? Vi bringer her uddrag fra fire dansklæreres vurdering af bogen og dens undervisningspotentiale.

Tager fat i ømme emner – uden at ramme for hårdt

Lea Mommer Hjorth er lærer på Sjørring Skole i Thisted og har sin daglige gang i 5. og 6. klasse. Hun er begejstret for bogen og har formuleret sin anmeldelse ganske kort: »Hanne Kvist har efter min mening præsteret endnu en bog, som sætter tankerne i gang hos børnene – og ja også hos os voksne. Bogen tager fat i nogle af de ømme emner som skilsmisse, delebørn, samværsordninger, flytninger, venskaber og ikke mindst børnenes egen selvfølelse. Det hele bliver behandlet på en let tilgængelig måde, hvor også de berørte børn kan være med, uden at det rammer for hårdt. En bog som i den grad giver mulighed for at drøfte nogle af de svære ting fra børnenes hverdag, uden at det kommer for tæt på. Udover at være en almindelig skønlitterær bog, så får forfatteren også en masse tegneserie-agtige sider ind i bogen, som gør at drengene ved første gennembladring ikke mister modet.«

En varm anbefaling

Laila Tolstrup Rich underviser på Gylling Skole og Børnehus, og så driver hun bloggen læselyst.dk. Hun slutter sin anmeldelse således: »En rigtig god bog, der egner sig fortrinligt til mellemtrinnet. Kan varmt anbefales!«

Hun er begejstret for kombinationen roman/graphic novel: »Mine drenge i 4. Klasse går kolde ved synet af bøger, spækket med tætskrevne sider. ’Der er overhovedet ingen billeder!’ Det har Hanne Kvist også taget højdre for, ved at bogen er en blanding af tekst og tegneserie. Jeg er overbevist om, at det vil falde i god jord. Og hele drengeuniverset med spil, drømmen om lettjente penge, venskaber vil være genkendeligt.«

Spændende virkemidler

Trine Knudsen er dansklærer i 4.A på Sophienborgskolen i Hillerød. Hun mener, at bogen har klassikerpotentiale: »Det virker overraskende godt, at historiens dramatiske højdepunkt bliver fortalt i en tegneserie på omkring 70 sider. Som dansklærer synes jeg, det er et spændende virkemiddel – og én af grundene til at bogen kunne blive en klassiker som fælleslæsning på mellemtrinnet. Jeg er sikker på, at de 10-13 årige vil tage godt imod DYR MED PELS – OG UDEN, fordi den fortæller nærværende – og på børnenes side – om alt dét, børn ikke selv har indflydelse på.«

Lærerig roman

En anden Trine – Trine Viberg-Holde – er dansklærer i 6. Klasse på Hvilebjergskolen i Sørby anbefaler også bogen til elever på mellemtrinnet: »Jeg synes, at bogen kan læses af både piger og drenge, selvom hovedpersonen er en dreng. Det er en meget relevant problemstilling bogen omhandler og jeg tænker, at det både kan være lærerigt at læse for børn af skilsmisseforældre og børn hvor mor og far bor sammen. Jeg synes, at moralen i bogen handler om at man måske ikke altid skal finde sig i hvad der foregår, men at det nogen gange kan betale sig at sige fra.«