Debutforfatter: “Krig kan lære os noget om os selv”

Foto: Jan Grarup, 2013. Helmand. Fra bogen "Mærket for livet". Foto: Jan Grarup, 2013. Helmand. Fra bogen "Mærket for livet".

Ungdomsromanen BLINDSKUD tager udgangspunkt i de mange soldater, som journalist og debuterende forfatter Jakob Fälling har mødt i Afghanistan.

Selvom BLINDSKUD er Jakob Fällings debut som romanforfatter, så har han faktisk skrevet om krig i to andre Gyldendal-udgivelser: Som ghostwriter for Morten Mathiasen, der overlevede at blive skudt i hovedet, i SÅRET I AFGHANISTAN (2011). Og som formidler af mere end 50 kampsoldaters krigserfaringer og -tatoveringer i MÆRKET FOR LIVET (2013).

“Jeg har taget udgangspunkt i de mange soldater, jeg har mødt i Afghanistan,” fortæller Jakob Fälling, der var i Helmand i forbindelse med en af sine tidligere bøger. “Gennem tre bøger har jeg beskæftiget mig med forskellige aspekter af den danske krigsindsats. Jeg har interviewet mere end 50 danske soldater og oplevet dem på arbejde i Afghanistan. De har haft forfærdelige, men også fascinerende oplevelser i de krigszoner, de har bevæget sig i. Mange af de oplevelser har de meget svært ved at dele med os andre. Måske er det endnu sværere med deres nærmeste.”

Foto: Jan Grarup, 2013. Helmand. Fra bogen "Mærket for livet".
Foto: Jan Grarup, 2013. Helmand. Fra bogen “Mærket for livet”.

Romanen BLINDSKUD er et fortættet drama om den 14-årige hovedperson Niklas, der leger krig med softgun i skoven, men kommer til at skyde en kammerat i øjet. Kammeraten forsvinder, og Niklas løber hjem for at bede sin storebror om hjælp. Storebroderen er Afghanistan-veteran og har isoleret sig i familiens kælder, hvor han bruger sin tid på computerspil og hash. Men Sebastian ser, at Niklas virkelig har brug for hans hjælp, og det bliver starten på en fortælling, hvor Niklas oplever, at soldaternes verden ikke bare består af camouflagetøj og gamle røverhistorier.

Familien Danmark er ret elendig til at forstå, hvad en dansk kriger anno 2015 går og roder med.

Foto: Robin Skjoldborg, 2015

“Jeg har villet skrive en historie, der viser, at Afghanistan-veteranernes venskab og loyalitet på visse områder er stærkere end familiebånd. Og at Familien Danmark er ret elendig til at forstå, hvad en dansk kriger anno 2015 går og roder med,” siger Fälling.

I både BLINDSKUD og de øvrige Afghanistan-udgivelser har Jakob Fälling haft et særligt fokus: “Jeg har især forsøgt at finde ind til det, som er så svært at tale om. De tabuer, som både soldaterne og det danske civilsamfund har: At krig både er frygteligt og fascinerende. At soldater er uddannet til at slå ihjel. Og at krig giver ar på sjælen. Også folkesjælen.”

Selvom forfatteren ikke selv er soldat, mener han, at krigen også rummer dybt interessante aspekter.

“Vi lærer meget om os selv, når vi er under pres. Selvom krig er forfærdeligt, kan vi lære noget om os selv og hinanden, når vi er i den slags situationer. Når vi er i konflikter eller på kanten af dem. Der er en grund til, at drenge altid har leget krig. Det ligger meget dybt i mennesket.”

Læs mere om Jakob Fälling på hans egen hjemmeside: www.fälling.dk